Decizie de impact a ÎCCJ în procedurile de insolvență care vizează falimentul

Tip:
CITR News
|
Dată:
2020-09-08

Înalta Curte de Casație și Justiție, prin Decizia nr. 18/07.09.2020, a dispus că interdicția inițierii ori, după caz, suspendarea procedurii de dizolvare sau lichidare a persoanei juridice nu vizează şi dizolvarea, respectiv lichidarea în procedura falimentului prevăzută de Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență.

Prin această decizie, ÎCCJ a admis recursul în interesul legii formulat de procurorul general de pe lângă ÎCCJ și a dispus, în interpretarea şi aplicarea unitară a dispoziţiilor art. 493 alin. (1) lit. a) din Codul de procedură penală că măsura prin care se interzice inițierea, ori, după caz, suspendarea procedurii de dizolvare sau lichidare a persoanei juridice nu se aplică și în procedura falimentului prevăzută de Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență.

Începând de azi, procurorii nu mai pot interzice derularea neîntreruptă a procedurii de faliment, vânzare bunurilor și închiderea, în consecință, a procedurii.

Astfel, toate procedurile de vânzare din faliment care au fost împiedicate sau suspendate până în prezent în baza unei astfel de decizii a organelor de cercetare penale vor putea fi reluate. Totodată, procedurile de faliment a căror închidere a fost blocată de aceste măsuri, generând costuri suplimentare, de cele mai multe ori suportate de creditori din propriul buzunar, vor putea fi închise cu celeritate. În consecință, societățile falimentare vor putea fi radiate, mediul economic urmând a fi curățat mai rapid de companiile neproductive și care nu mai funcționează.  

Flowers

test