Întârzierea subvențiilor, dependența de climă și greșelile de management, principalele motive ale insolvențelor din agricultură

Nu există comentarii
  • Agricultura: afaceri de peste 170 de milioane de euro în insolvență în 2016;
  • Piața agriculturii în insolvență a crescut de 34 de ori față de 2015

București, 5 septembrie 2016. Întârzierea subvențiilor pentru companiile a căror activitate depinde de acestea a făcut ca, în prima jumătate a anului 2016, agricultura să fie unul dintre principalele sectoare economice afectate de insolvență, potrivit unei analize realizate de CITR. Societatea de practicieni în insolvență cu un portofoliu de peste 800 de proceduri a realizat o analiză a cauzelor ce au dus la insolvențele companiilor cu impact major în economie (companii cu valoarea activelor imobilizate mai mare de un milion de euro).

Dacă valoarea activelor societăților din agricultură cu active imobilizate mai mari de un milion de euro care au intrat în insolvență în primul semestru al anului 2015 cumula doar cinci milioane de euro și afecta puțin peste 100 de angajați, prima jumătate a acestui an a adus schimbări importante: afaceri agricole de peste 170 de milioane de euro, cu un total de peste 1800 de angajați sunt acum în insolvență. Cu alte cuvinte, valoarea afacerilor din agricultură în insolvență a crescut cu 3.400% față de aceeași perioadă a anului trecut.

”Chiar dacă nu au intrat semnificativ mai multe societăți agricole mari în insolvență față de anul trecut, efectul resimțit în economie a crescut considerabil. Analiza CITR arată că valoarea afacerilor agricole care au intrat în procedură de la începutul acestui an a crescut de 34 de ori, asta pentru că au fost declarate insolvente firme mari, cu impact important în economia națională. Este efectul de domino”, a declarat Andreea Cionca - Anghelof, Managing Partner CITR.

Cele mai importante companii care s-au confruntat cu lipsa lichidităților și încearcă acum să se redreseze sunt grupul Interagro, care a marcat puternic sectorul agricol în acest an prin deschiderea procedurii de insolvență, Agrofam Holding SRL din Ialomița, Samavia SRL din Satu Mare și Senator Prodimpex SRL din Vrancea.

”Este și mai important să ne uităm, însă, la cauzele care generează această situați: pe de o parte, lipsa sprijinului prin întârzierea finanțării, pe de alta, incapacitatea sistemului de a face sectorul mai puțin dependent de schimbările climatice sau lipsa de predictibilitate în ceea ce privește valorificarea produselor”, a completat Andreea Cionca - Anghelof, Managing Partner CITR.

Analiza CITR a identificat principalele cauze pentru care companii cu impact major în economia națională au apelat la procedura insolvenței: întârzierile subventiilor, dependența majoră a acestui sector de climă și de fenomenele meteorologice, întârzierea vânzării produselor față de momentul efectuării cheltuielilor de producție, creșterea acestor costuri și scăderea prețului de vânzare pe piață.

Pe lângă aceste cauze, și afacerile agricole se confruntă cu problemele generice ale antreprenorilor din economia autohtonă, cum ar fi neîncasarea creanțelor sau întârzieri în recuperarea lor, lipsa încasării despăgubirilor de la asigurători, sistarea unor lucrări sau contracte din cauza intrării în insolvență a partenerilor ori colaboratorilor, dificultăți în plata furnizorilor, întârzieri care duc la sistarea livrărilor, litigii judiciare – executări silite sau măsuri asiguratorii survenite în urma dificultății în achitarea furnizorilor, management defectuos, lipsa unei infuzii de capital, grad de îndatorare ridicat sau lipsa fondurilor proprii.

În prezent, pe lângă societățile a căror insolvență a fost deja declarată, alte nouă societăți de impact din domeniul agricol au cel puțin o cerere de insolvență înregistrată. Acestea au o cifră de afaceri cumulată de peste 50 de milioane de euro și peste 900 de angajați.

Despre CITR

Cu o experiență acumulată în peste 15 ani în activitatea de practician în insolvență, CITR este liderul pieței de profil în România și a gestionat până acum peste 800 de societăți în insolvență în cele nouă filiale din țară.

O echipă de peste 120 specialiști, standardele ridicate impuse în formularea strategiilor de reorganizare și implicarea managementului propriu în implementarea planului au recomandat CITR pentru gestionarea celor mai importante companii în insolvență din business-ul românesc.

Serviciile CITR acoperă toate etapele procedurii insolvenței și oferă o plajă foarte largă de soluții, cu accent important pe restructurare și pe educație managerială.

CITR este parte a CITR Group, societăți specializate în soluționarea situațiilor de impas economic al companiilor.